delabieopenbaar3uraza.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 984 – mei 2022
Comfort in openbare toiletten

Met een goed gevoel een openbaar toilet binnengaan: niet zo lang geleden was dit nog ondenkbaar. Publiek sanitair had de naam onhygiënisch te zijn. Bovendien liet de privacy wel eens te wensen over, waardoor gebruikers zich nooit echt op hun gemak voelden tijdens een toiletbezoek. Vandaag is de maatschappij veranderd: we zijn mobieler en het aantal bezoekers van publieke gebouwen neemt toe. We kunnen stellen dat de grenzen tussen privé en openbaar steeds meer vervagen. We willen ons overal “thuis” voelen en daar spelen ontwerpers en uitbaters op in: ze houden rekening met het toenemend belang van welzijn in openbaar sanitair. Een keuze voor de juiste producten is meer dan ooit belangrijk.

schellvandaaldouche2_1.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 983 – april 2022
Vandaalbestendig kraanwerk

Vandalisme is helaas niet te vermijden in openbaar sanitair. Hoe groot het risico is, hangt af van de toepassing, maar men moet ervan uitgaan dat er altijd wel gebruikers zijn die het materiaal willen vernielen. Voor Schell, specialist in kraanwerk voor openbaar sanitair, is vandaalbestendig ontwerpen dan ook een basisvereiste. We spraken met Dirk Vanden Breede over de aanpak van de fabrikant.

zencha2.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 983 – april 2022
Hoge kwaliteit, ook in het instapgamma

Sanitairfabrikant Duravit stelde op de virtuele Design Days zijn nieuwigheden voor. Zoals we van de designspecialist uit het Zwarte Woud mogen verwachten, gaat het hier om samenwerkingen met gerenommeerde ontwerpers, met nieuwigheden van vaste waarde Philippe Starck maar ook nieuwkomers zoals Sebastian Herker. Misschien het meest opvallend was echter dat dit geen exclusieve series waren. Duravit biedt nu ook de kwaliteit en de vormgeving van de topklasse producten aan in het instapsegment. Tegelijk wordt de levenslange garantie nu ook naar deze reeksen uitgebreid.


CC Happening 2022
geberitaquacleanbadkamer.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 983 – april 2022
Tien jaar Geberit AquaClean in België

Tien jaar geleden introduceerde sanitairspecialist Geberit de merknaam AquaClean voor zijn douche-wc’s in België. Toen liet de fabrikant een enquête uitvoeren rond de gebruikersgewoontes voor persoonlijke hygiëne, zowel in België als in andere Europese landen. De verjaardag was een goede gelegenheid om dat onderzoek nog eens over te doen.

geberitflowfitgamma.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 982 – maart 2022
Een nieuwe kijk op persfittingen

Meerlagenbuizen met persfittingen zijn ondertussen zowat de standaard installatietechniek geworden, zeker voor drinkwatertoevoer. Het basisgegeven is al jarenlang hetzelfde gebleven: de fitting wordt in de buis geschoven, waarna de pershuls of de buiswand vervormd wordt, zodat alles blijft zitten. Met FlowFit brengt Geberit een perssysteem volgens een ander principe uit: de fitting blijft op zijn plaats dankzij een spanband die aangetrokken wordt. Dat biedt heel wat voordelen.

acoshowerdrains4beschermhoes.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 981 – februari 2022
De installatie van een kaderloze douchegoot.

De innovatieve ShowerDrain S+ van ACO staat helemaal in het teken van eenvoud. Deze nieuwe douchegoot is ontworpen om vlot te installeren. De hoogte is eenvoudig af te stellen, je kan het bij elk soort tegel toepassen en indien gewenst kan je zelfs de lengte inkorten. Om de installatie ook in moeilijke bouwsituaties zo eenvoudig mogelijk te maken, werd bij de ontwikkeling gekozen voor een modulair design. Afstelwerkzaamheden kunnen zonder gereedschap worden uitgevoerd.


Aquaram trade fair rectangle
axorcompact2.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 981 – februari 2022
Compacte luxe

De milieuproblematiek heeft ons levenspatroon grondig beïnvloed. Om een duurzame toekomst te verzekeren, moeten we bewust omgaan met grondstoffen en materialen. Dat heeft ook een andere visie op luxe doen ontstaan, meer aangepast aan een stedelijke levensstijl. Axor, het premium kraanmerk van Hansgrohe, liet de trendwatchers van The Future Lab de komende ontwikkelingen in kaart brengen. Hun conclusie is dat we aan het begin staan van het tijdperk van compacte luxe.

bwtperlaproopstelling.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 979 – oktober 2021
Zuinige en hygiënische waterverzachter

De nieuwe generatie Pro-XL waterverzachters van BWT is bestemd voor gebouwen met een groot waterverbruik: utiliteiten, industrie, zorginstellingen, horeca... Door de efficiënte opbouw en de intelligente sturing wordt het verbruik van water en zout sterk beperkt, zodat de impact op het milieu eveneens verminderd wordt. Installateurs zullen dan weer het montagegemak kunnen waarderen. Bovendien is er aan de hygiëne gedacht.

schellelektronischfoto1.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 978 – september 2021
Mogelijkheden van elektronisch kraanwerk

Elektronisch kraanwerk is al jaren op de markt. De jongste jaren is de functionaliteit ervan nog vergroot door de opkomst van geconnecteerde systemen: daardoor is het eenvoudig geworden om beheer en instellingen op afstand uit te voeren. Nochtans wordt het minder toegepast dan men zou verwachten. In utiliteiten houdt men het vaak nog op mechanische systemen. We spraken met kraanwerkspecialist Schell over hoe dit komt en wat eraan te doen is.

wattscertibeauea.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 978 – september 2021
Wallonië voert certificaat CertIBEau in

Sinds 1 juni moeten aansluitingen van sanitaire installaties in Wallonië gecertificeerd zijn volgens CertIBEau. Een cruciaal punt is dat er een beveiliging moet geplaatst zijn na de watermeter. Dat voorkomt dat water van het particuliere naar het openbare netwerk wordt teruggevoerd. Er zal nauw op het naleven van deze nieuwe wetgeving gecontroleerd worden.

rehaurautitandiameters2.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 978 – september 2021
Hygiëne in drinkwatersystemen dankzij Rehau

Drinkwatermaatschappijen leveren water van een hoge kwaliteit. Het komt er echter op aan om deze kwaliteit te beschermen tot aan de kraan. Dat kan alleen met een goed ontworpen binneninstallatie die gebruik maakt van hoogwaardige materialen. REHAU heeft daar oplossingen voor in huis.

aquaconceptfactor1.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 978 – september 2021
Veelzijdige oplossingen uit voorraad

De Belgische douchewandfabrikant Aquaconcept staat bekend om zijn maatwerk, maar het aanbod is breder dan dat. Zo heeft Aquaconcept het Speed-gamma: een reeks die uit voorraad kan worden geleverd, maar die toch veelzijdige inrichtingsmogelijkheden biedt. De Factor-serie is een nieuwe elegante douchedeur in dit segment.