facqwp3nibe.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 984 – mei 2022
Facq zet warmtepompen centraal

De verwarmingsmarkt is in volle verandering. De warmtepomp speelde al een centrale rol in de energietransitie, maar de hoge energieprijzen hebben nog meer mensen deze techniek toen ontdekken. Als vooraanstaande leverancier van verwarmingssystemen wilde Facq deze trein niet missen. De groothandel zet volop in op warmtepompen, en verwelkomt daarop twee nieuwe leveranciers in het assortiment, namelijk Nibe en Stiebel Eltron. We spraken met Inna Heylbroeck-Chebotareva, de nieuwe category manager bij Facq voor hernieuwbare energie, over de aanpak en plannen van de groothandel.

enrgyeplucon2persa.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 984 – mei 2022
(R)evolutie in duurzame HVAC-concepten

Enrgy, de importeur en exclusief verdeler van Ecoforest warmtepompen uit Harelbeke, is eind vorig jaar Eplucon België geworden. Onder eenzelfde vlag met de Nederlandse Ecoforest-collega’s. Naast Ecoforest warmtepompen importeert Eplucon nog verschillende hoogwaardige energiesystemen uit het buitenland. “We maken van deze systemen duurzame concepten en leveren die aan de installatiebranche in België en Nederland”, aldus bestuurder Matthias Cloet.

remehawp3garage.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 984 – mei 2022
Een oplossing voor ketelvervanging

Warmtepompen besparen fossiele brandstoffen, maar overschakelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie is het niet zozeer een probleem. Daar kan men alles afstemmen op dat type verwarming, op het vlak van warmtevraag, afgiftesysteem, eventuele boringen.... We zien dan ook een stijgend marktaandeel van warmtepompen in dat segment. Vanuit het oogpunt van de energietransitie, is dat echter verre van voldoende. Het overgrote deel van de markt bestaat immers nog altijd uit gaswandketels. Die eigenaars zijn wel op zoek naar een energiezuiniger alternatief, maar hebben niet altijd het budget of de gelegenheid om zich te wagen aan een ingrijpend renovatieproject. Een hybride systeem kan dan de oplossing bieden. Bij Remeha is men daar in elk geval van overtuigd. Yves Vanpoucke licht het concept toe.


Aquaram trade fair rectangle
daikin2c2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 983 – april 2022
Warmtepompen voor renovatie en nieuwbouw

De eisen rond energieprestatie worden steeds strenger, en de hoge energieprijzen hebben zuinigheid meer dan ooit boven aan de agenda gezet. Daardoor wordt het bijzonder aantrekkelijk om gebruik te maken van hernieuwbare energie. Daikin speelt daarop in door het al veelzijdige gamma van warmtepompen nogmaals uit te breiden. Zo zijn er twee nieuwkomers in het Altherma gamma, en wordt er tevens een Multisplit+ geïntroduceerd.

viessmannmunchen1gamma.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 983 – april 2022
Viessmann zet volop in op warmtepompen

Sinds begin dit jaar is Max Viessmann groep CEO van het gelijknamige bedrijf. Tot dan toe deelde hij die verantwoordelijkheid, en volgt zo zijn vader Martin Viessmann op. Die generatiewissel is meteen ook een beleidsomslag voor Viessmann. Er wordt volop ingezet op de overschakeling van verbrandingstechniek naar slimme oplossingen voor hernieuwbare energie. Een concreet gevolg daarvan is de introductie van een reeks lucht-water warmtepompen die specifiek zijn ontworpen voor ketelvervanging.

fraunhoferwpreno1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Warmtepompen in bestaande gebouwen

Warmtepompen kunnen zinvol ingezet worden in bestaande gebouwen, want ze werken efficiënter dan doorgaans wordt gedacht. Onderzoek naar de mogelijkheden van de techniek aan de Duitse kennisinstelling Fraunhofer ISE weerlegt een aantal misvattingen die ook onder professionals nog gangbaar zijn.


CC Happening 2022
87477223moderneluxeappartementgebouwtegenblauwehemel.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Combilus met boosterwarmtepompen

Een centrale stookplaats is wel een efficiënte manier van verwarmen in flatgebouwen, maar het is niet evident om dit te verzoenen met de eisen van sanitair warmwatercomfort. Als de centrale stookplaats dan nog eens uitgerust is met een warmtepomp, wordt het extra moeilijk. De hoge temperaturen die nodig zijn voor SWW, zijn immers nefast voor het rendement van de warmteproductie, zonder het dan nog over de circulatieverliezen te hebben. Een mogelijke oplossing is om beide systemen in serie te schakelen. De centrale stookplaats bedient dan de verwarming op lage-temperatuur, terwijl elk appartement voorzien is van een boosterwarmtepomp die op zijn beurt de temperatuur van de verwarmingsleiding verhoogt tot op het niveau dat nodig is voor SWW. Maar hoe laat men dat nu best in de praktijk werken? Dat werd onderzocht in het kader van een Tetra project.

ctcrebry1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Modulerende warmtepomp en multi-energie buffervat

Zaakvoerder Bert Rebry van het gelijknamige installatiebedrijf uit Roeselare, zocht naar een ecologische verwarmingsoplossing voor zijn eigen woning. Bert, een overtuigd CTC-ambassadeur, ging niet over één nacht ijs en koos uiteindelijk voor een modulerende CTC lucht-water warmtepomp, in combinatie met het intelligente multi-energie buffervat EcoZenith i555 PRO, annex regeling van CTC. De installatie draait nu exact een jaartje, ideaal om de verwachtingen te toetsen aan de realiteit.

extraqtclosedloop.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 981 – februari 2022
Een totaalservice voor aquathermie

Hoewel aquathermie een groot potentieel heeft, blijft de techniek nog relatief onbekend in ons land. Aquathermie is in principe vergelijkbaar met geothermie: het is een warmtepompsysteem, maar in plaats van de bodem of grondwater als warmtebron te benutten, kiest men voor oppervlaktewater of andere waterstromen. Extraqt levert gespecialiseerde expertise bij projecten en wil zo deze techniek een bredere bekendheid geven. Aquathermie kan immers sterk bijdragen tot het slagen van de energietransitie.

weishauptgda.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 981 – februari 2022
Weishaupt mikt op warmtepompen

Weishaupt heeft in de verwarmingswereld een stevige reputatie opgebouwd als specialist in branders en ketels. Maar het familiebedrijf heeft de afgelopen jaren een koerswijziging ingezet om de toekomst veilig te stellen. Zeker in het residentiële segment mikt Weishaupt volop op de warmtepomp. Om de installateurs te helpen deze overstap te maken, biedt het bedrijf een sterk uitgebouwde ondersteuning. Met deze combinatie van advies en kwaliteit wil de constructeur ook het potentieel van renovatie aanboren.

viessmanngalvacoat2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 981 – februari 2022
Warmteterugwinning bij metaalbehandeling

Het bedrijf Galvacoat Steelcoat in Lummen is gespecialiseerd in het poederlakken van metalen onderdelen. Bij die activiteit komt er heel wat warmte vrij. Tegelijk zijn er een aantal processtappen, zoals spoelen en beitsen, waarbij er warmte nodig is. Om die cirkel te sluiten maakt het bedrijf gebruik van een warmtepomp van Viessmann. Deze gebruikt de omgevingswarmte om het water op te warmen waarmee de te lakken onderdelen worden schoongemaakt. Zo slaat Galvacoat Steelcoat twee vliegen in een klap: het bedrijf spaart energie, en de werknemers kunnen genieten van koeling.

stiebelzolder2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 980 – november 2021
Stiebel Eltron Innovation Tour

Bij Stiebel Eltron heeft men niet stilgezeten. De fabrikant bereidt zich voor op de energietransitie en brengt een hele resem nieuwigheden uit. De professionals konden ermee kennismaken op de Innovation Tour, een roadshow in een speciaal gebouwde rijdende toonzaal. Een impressie.