202826162xlnormalnone.jpg

OPLEIDING  
Install Magazine 995 – februari 2024
Virtueel leren inregelen

Naarmate de installaties performanter worden, wordt het hydraulisch evenwicht van de afgifte-installatie belangrijker. Door de lagere afgiftetemperaturen heeft men minder marge voor fouten, en moet het debiet door de verschillende kringen dus nauwkeurig zijn ingesteld. Het is echter niet eenvoudig dat in de praktijk op school aan te leren. Hydraulisch inregelen is een omslachtige karwei en veronderstelt bovendien een specifieke praktijkopstelling. In het kader van een klaslokaal is dat niet evident. Daarom hebben twee scholen (GTI Mortsel en PTS Boom) de handen in elkaar geslagen om een toepassing van virtuele realiteit te ontwikkelen waarmee leerlingen kunnen oefenen. Dit gebeurt in samenwerking met een hele resem partners uit de sector, waarbij de vzw Opleiding en Techniek instaat voor de algemene coördinatie.

opstellingenhandelingenoverzicht.jpg

OPLEIDING  
Install Magazine 995 – februari 2024
Technicert verhuist naar nieuw opleidingscentrum

Technicert neemt in Kontich een state-of-the-art opleidingscentrum in gebruik. Toestellen, koelgroepen en gereedschappen zijn spiksplinternieuw en de leszaal en de praktijkruimte zijn op maat ingericht voor max. 12 deelnemers per sessie. Tel hierbij nog zeer ervaren en energieke docenten en alles is aanwezig voor kwaliteitsvolle opleidingen in de koeltechniek.

21310302lnormalnone.jpg

WETGEVING  
Install Magazine 995 – februari 2024
Herziening van de energieprestatierichtlijn voor gebouwen (EPBD)

De Europese instellingen (Parlement, Raad en Commissie) hebben een akkoord bereikt over de herziening van de richtlijn voor energieprestatie van gebouwen (EPBD). Deze richtlijn vormt de basis van de nationale energieprestatieregels en heeft tot doel om de uitstoot van gebouwen te verminderen. Tegelijk beogen de maatregelen een beter wooncomfort en lagere energiekosten van de gezinnen.

batibouw12jpg.jpg

BEURS  
Install Magazine 995 – februari 2024
Afspraak op Brussels Expo

Met de thema’s betaalbaar wonen en duurzaam verbouwen zet Batibouw tijdens haar 65ste verjaardag actuele bouw- en verbouwtopics op de agenda. Meer dan 350 exposanten geven een unieke inkijk in de bouw- en verbouwsector en  professioneel advies bij een bouw- of renovatieproject. 

13220138dann.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 995 – februari 2024
Award voor de Jonge Vlaamse Aannemer voor Adriaensens Bouwbedrijf

Elk jaar reikt bouwfederatie Embuild Vlaanderen de Awards voor de Jonge Vlaamse Aannemer uit. Dit jaar viel er een bedrijf uit de installatiesector in de prijzen: Adriaesens Bouwbedrijf uit Mortsel. Reden genoeg voor een gesprek met zaakvoerder Katleen Adriaensens.

inventumfabriek5.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 995 – februari 2024
Inventum Technologies opent nieuwe fabriek voor warmtepompen

De Nederlandse fabrikant Inventum Technologies, bekend van onder meer warmwatertoestellen en warmtepompen, mikt volop op de warmtepomptechniek. Vlak naast de bestaande fabriek in Houten, bezuiden Utrecht, werd namelijk een gloednieuwe productievestiging opgetrokken, speciaal voor ventilatiewarmtepompen. Hiermee wil Inventum Technologies klaarstaan voor de verwachte groei op de warmtepompmarkt. Als Nederland straks gasloos wil zijn, moeten er heel wat gasketels vervangen worden. Om die klus te klaren, rekent Inventum Technologies op de ventilatiewarmtepomp. Eigen aan dit toestel is dat het zijn energie haalt uit de ventilatielucht van de woning. Zo is er geen buitenunit nodig, waardoor dit type toestel een oplossing is voor dichtbebouwde gebieden.

boschaveiroproductie1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 995 – februari 2024
Bosch investeert in warmtepompen

Om de energietransitie te realiseren, zijn er stevige investeringen nodig in productiecapaciteit voor warmtepompen. Als vooraanstaande fabrikant investeert Bosch 1 miljard euro in ontwikkeling en productie tegen 2030. De eerste concrete resultaten van dat plan zijn al zichtbaar, met de opstart van een productielijn in de vestiging in Aveiro in Portugal. Hier lopen de eerste buitenunits op propaan (R290) van de band. Dit is nog maar een start van een investering van 100 miljoen euro in de site, die moet leiden tot extra productiegebouwen en laboratoria.

minimalistlivingroomwithbrownsofa20231127053612utc.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 995 – februari 2024
Infraroodverwarming om pieklasten af te dekken

De energietransitie heeft tot doel om gebouwenverwarming te decarboniseren. Olie- en gasverwarming moeten daarbij vervangen worden door warmtepompen en aansluitingen op warmtenetten. Vooral bij warmtepompen moet men opmerken dat deze efficiënter zijn, naarmate de bron- en afgiftetemperaturen dichter bij elkaar liggen. Verwarmingstechnisch wil dat zeggen dat men best voor zo laag mogelijke stookregimes kiest. In bestaande gebouwen is een lage-temperatuurverwarming echter niet altijd haalbaar, omdat lagere afgiftetemperaturen tot lage vermogens leiden. Thermisch comfort is in deze omstandigheden niet gegarandeerd.

61141798xlnormalnone.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 995 – februari 2024
Roadshow lage-temperatuurverwarming

Verwarming op lage temperatuur is een eerste voorwaarde voor de overstap naar groene verwarming. Hoe lager de systeemtemperaturen, hoe zuiniger men de installatie kan laten werken, en hoe gemakkelijker de overschakeling op hernieuwbare energie wordt. Zeker bij warmtepompen is er een aanzienlijke winst te behalen met lagere temperatuurregimes. Maar wat betekent dat nu in de praktijk? Om dat duidelijk te maken aan een vakpubliek sloegen vier complementaire fabrikanten (CTC, Climatrix, Spirotech en Oventrop) de handen in elkaar voor een reeks van info-avonden. In totaal namen er een 120-tal geïnteresseerden aan de roadshow deel.

83779369xlnormalnone1.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 995 – februari 2024
Slimme ventilatie in niet-woongebouwen

Het onderzoeksproject ‘Towards Smart Ventilation in Mid-Sized Buildings’ was een samenwerking tussen verschillende kennisinstellingen (KU Leuven, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, Technische Universiteit Eindhoven en Buildwise), ondersteund door een ruime gebruikersgroep uit de industrie. Het doel was om slimme methoden voor het ontwerp van ventilatiesystemen in middelgrote niet-woongebouwen te ontwikkelen. Twee aspecten kregen speciale aandacht: het opstellen van indicatoren om de kwaliteit van ventilatiesystemen te beoordelen, en een geautomatiseerde ontwerpmethode voor een optimaal tracé. De resultaten werden voorgesteld op een webinar van AIVC, het informatiecentrum rond energie-efficiënte ventilatie van het IEA.

whitepapercloudwithlaptoponblacktablebackg20231221222754utc.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
Install Magazine 995 – februari 2024
Digitalisatie voor meer efficiëntie en minder uitstoot

Als vooraanstaande fabrikant van HVAC-materiaal weet Mitsubishi Electric dat men verder moet denken dan de toestellen zelf. Sturing en beheer zijn van cruciaal belang voor een goede werking. Voor deze laatste aspecten zet Mitsubishi Electric volop in op het Melcloud platform. Voor de fabrikant is het duidelijk: digitalisering is de sleutel tot een efficiënte werking van HVAC-installaties en dus ook tot minder uitstoot. Zo draagt digitalisatie direct bij tot de energietransitie. Recent introduceerde de fabrikant een nieuwe versie van Melcloud.

218425774xlnormalnone.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
Install Magazine 995 – februari 2024
Steun bij digitalisatie

Digitalisatie, slimme gebouwen, flexibele netwerken, het zijn termen die ons om de oren vliegen. Ze bieden ongetwijfeld kansen voor ondernemers, maar het is niet altijd eenvoudig om dergelijke ideeën in de praktijk te brengen. EDIH-EBE kan daarbij helpen. De afkorting staat voor European Digital Innovation Hub Energy in the Built Environment, en biedt ondersteuning aan kmo’s en openbare instellingen die actief zijn in de gebouwde omgeving. Op een recent webinar werd toegelicht wat die ondersteuning concreet inhoudt.