grohefuhr2wkk.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 984 – mei 2022
Duurzaamheid als fundament

Circulariteit en duurzaamheid zijn modewoorden geworden; er gaat geen dag voorbij of iemand heeft het erover. Daardoor dreigen die termen hun betekenis te verliezen. Om na te gaan wat circulariteit in de sanitairsector werkelijk betekent, vroegen we aan sanitairfabrikant GROHE hoe deze firma dit idee in de praktijk vertaalt. Thomas Fuhr, leader fittings Lixil International en Co-CEO van GROHE, stond ons te woord.

lgnieuwkomers2022b2b.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 984 – mei 2022
LG Air Solutions is klaar voor de toekomst

Met extra mankracht wil LG Air Solutions haar positie op de Belgische markt verder versterken. Kris Sampers wordt als Business Development Manager één van de nieuwe gezichten op de Benelux-markt. Pieter Beerten wordt als Service Engineer één van de aanspreekpunten van LG Air Solutions op het terrein. “De toenemende elektrificatie speelt in de kaarten van LG”, aldus de door de wol geverfde vakspecialisten.

facqwp3nibe.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 984 – mei 2022
Facq zet warmtepompen centraal

De verwarmingsmarkt is in volle verandering. De warmtepomp speelde al een centrale rol in de energietransitie, maar de hoge energieprijzen hebben nog meer mensen deze techniek toen ontdekken. Als vooraanstaande leverancier van verwarmingssystemen wilde Facq deze trein niet missen. De groothandel zet volop in op warmtepompen, en verwelkomt daarop twee nieuwe leveranciers in het assortiment, namelijk Nibe en Stiebel Eltron. We spraken met Inna Heylbroeck-Chebotareva, de nieuwe category manager bij Facq voor hernieuwbare energie, over de aanpak en plannen van de groothandel.


Alixo rectangle september 2022
enrgyeplucon2persa.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 984 – mei 2022
(R)evolutie in duurzame HVAC-concepten

Enrgy, de importeur en exclusief verdeler van Ecoforest warmtepompen uit Harelbeke, is eind vorig jaar Eplucon België geworden. Onder eenzelfde vlag met de Nederlandse Ecoforest-collega’s. Naast Ecoforest warmtepompen importeert Eplucon nog verschillende hoogwaardige energiesystemen uit het buitenland. “We maken van deze systemen duurzame concepten en leveren die aan de installatiebranche in België en Nederland”, aldus bestuurder Matthias Cloet.

remehawp3garage.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 984 – mei 2022
Een oplossing voor ketelvervanging

Warmtepompen besparen fossiele brandstoffen, maar overschakelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie is het niet zozeer een probleem. Daar kan men alles afstemmen op dat type verwarming, op het vlak van warmtevraag, afgiftesysteem, eventuele boringen.... We zien dan ook een stijgend marktaandeel van warmtepompen in dat segment. Vanuit het oogpunt van de energietransitie, is dat echter verre van voldoende. Het overgrote deel van de markt bestaat immers nog altijd uit gaswandketels. Die eigenaars zijn wel op zoek naar een energiezuiniger alternatief, maar hebben niet altijd het budget of de gelegenheid om zich te wagen aan een ingrijpend renovatieproject. Een hybride systeem kan dan de oplossing bieden. Bij Remeha is men daar in elk geval van overtuigd. Yves Vanpoucke licht het concept toe.

nieuwedokken13fase.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 984 – mei 2022
Verwarmen met restwarmte

Het project De Nieuwe Dokken is een onderdeel van de heropwaardering van de Gentse kanaalzone. Het telt in totaal drie fasen, waarvan een eerste al is afgewerkt. Dit bestaat uit een woontoren van 13 verdiepingen en 50 appartementen en kantoren, verder een reeks lagere gebouw met appartementen, eengezinswoningen en commerciële ruimtes. Ook het Stadsgebouw Melopee, een apart project van de stad Gent, met onder meer een school werd tegelijk met de eerste fase in gebruik genomen en aangesloten op het warmtenet. Het energieconcept is uitzonderlijk: alle gebouwen worden verwarmd met een combinatie van warmterecuperatie uit het eigen afvalwater met restwarmte van de nabijgelegen zeepfabriek Christeyns. In ruil daarvoor levert De Nieuwe Dokken gezuiverd afvalwater aan de fabriek. Dat alles wordt beheerd door een coöperatie die daar speciaal voor is opgericht: DuCoop.

fernox3spoeling.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 984 – mei 2022
Waterkwaliteit in Verlaine, een schoolvoorbeeld

Waterbehandeling voor huishoudelijke verwarmingsinstallaties wordt meer en meer standaard. Het WTCB heeft overigens een Technische Voorlichting daarrond gepubliceerd (Verwarmingsinstallaties met warm water: aanbevelingen om afzettingen en corrosie te voorkomen). Verstopte warmtewisselaars, vastzittende kleppen... deze en andere problemen worden veroorzaakt door een slechte waterkwaliteit. Een school in Verlaine had wat dat betreft een slechte ervaring, en moest de verdeelinstallatie onder handen nemen. Firma Jeanfils bood een oplossing met filters en cleaners van Fernox.

linumprihodatextielkanalenmagazijn.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 984 – mei 2022
Textielkanalen van Prihoda geven comfortgevoel in grote ruimtes

Sinds 2017 is Linum Group de exclusieve verdeler van de textielkanalen van het merk Prihoda. Gezien het toenemende belang van ventilatie als niche in de bouwwereld werd recent – voor de Belgische en de Franse markt – de bedrijfsnaam van de Tsjechische fabrikant overgenomen. Voortaan heeft elk bedrijf binnen Linum Group een eigen merk. Bij Linum (HVAC) is dat Alixo, bij Plastibac is het merk nu QUBB (Quality Bins & Boxes) en bij de firma Prihoda is dat uiteraard Prihoda.

rehauawadukt1_1.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 984 – mei 2022
Koele zomers en warme winters met de Awadukt Thermo lucht-aardwarmtewisselaar

De zomers worden steeds warmer en woningen worden luchtdichter. De behoefte en noodzaak aan koelen neemt daarmee ook toe om oververhitting tegen te gaan. Dat kan op diverse manieren. Een airco lijkt een eenvoudige oplossing, maar kost stroom, heeft verhoudingsgewijs een korte levensduur en veroorzaakt naast CO2-uitstoot ook geluid. Zonwering, zonwerend glas en bomen verlagen enkel de zonintensiteit binnen, terwijl je de zon ’s winters juist wel binnen wilt hebben. En ventilatieluiken voeren de warme lucht pas ’s nachts weer af. Deze mogelijkheden leveren dus niet op duurzame wijze de hele dag de gewenste koelte of warmte… Een lucht-aardwarmtewisselaar, zoals Awadukt Thermo van REHAU, doet dat wel!

ducoinstallpro2022ducoflex.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 984 – mei 2022
Naar een comfortabel, gezond en vooral groener binnenklimaat

The Future is Green. Zo luidt het credo van Duco dat voor een comfortabel, gezond en vooral groener binnenklimaat gaat. Het nieuwe kantorencomplex in aanbouw onderstreept de verdere groei van de ventilatiefabrikant. Op InstallPro pakt Duco uit met energetische ventilatieoplossingen voor nieuwbouw en renovatie. Met de lancering van vier nieuwe toestellen zet het bedrijf opnieuw een stap vooruit in de evolutie van zijn ventilatie-oplossingen.

delabieopenbaar3uraza.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 984 – mei 2022
Comfort in openbare toiletten

Met een goed gevoel een openbaar toilet binnengaan: niet zo lang geleden was dit nog ondenkbaar. Publiek sanitair had de naam onhygiënisch te zijn. Bovendien liet de privacy wel eens te wensen over, waardoor gebruikers zich nooit echt op hun gemak voelden tijdens een toiletbezoek. Vandaag is de maatschappij veranderd: we zijn mobieler en het aantal bezoekers van publieke gebouwen neemt toe. We kunnen stellen dat de grenzen tussen privé en openbaar steeds meer vervagen. We willen ons overal “thuis” voelen en daar spelen ontwerpers en uitbaters op in: ze houden rekening met het toenemend belang van welzijn in openbaar sanitair. Een keuze voor de juiste producten is meer dan ooit belangrijk.

garniturebsnbsr.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
De Onderneming 984 – mei 2022
Een miljoen koppelingen

Huot is een Frans bedrijf met een honderdjarige geschiedenis. Het gaat er prat op dat het al zijn producten 100% zelf fabriceert in een vestiging in Saint-Mihiel, aan de Maas. Per jaar lopen er meer dan een miljoen koppelingen van de band.