vanpouckeenergietransitie3.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 981 – februari 2022
De klimaatambitie: een typisch Belgische kakofonie 

Alle overheden in ons land hebben de mond vol van klimaatdoelstellingen, maar zijn die plannen wel realistisch? Hoe krijgen we onze huizen energieneutraal? En hoe produceren we groene elektriciteit? Volgens Yves Vanpoucke, directeur bij Remeha, is er dringend nood aan een brede realistische aanpak. “Willen we onze klimaatambities waarmaken, dan moeten we iedereen meekrijgen.” 

diameters.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 981 – februari 2022
Aanzienlijke besparingen op pompenergie

De Plantentuin van Meise heeft een programma opgestart voor meer energie-efficiëntie en duurzaamheid. In dit kader werd de hydraulische installatie van de centrale stookplaats onder handen genomen. Die ingreep heeft een dubbel voordeel: eerst en vooral is er de directe besparing op pompenergie. Daarnaast vormt de ingreep de basis voor verdere modernisering: het heeft immers geen zin om zuinige ketels te plaatsen, als de verdeelinstallatie niet eerst geoptimaliseerd is.

aquafinbiomethaan1.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 981 – februari 2022
Biomethaan uit rioolwater

Bij het zuiveren van rioolwater ontstaat er slib door de aangroei van de micro-organismen die het vuil opnemen. Als men het overtollige slib laat vergisten, wordt er biogas geproduceerd. In de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Antwerpen Zuid heeft Aquafin een opwerkingsinstallatie in gebruik genomen op dat biogas om te zetten in biomethaan. Dat laatste kan dan in het aardgasnet worden geïnjecteerd. De eerste resultaten zijn uiterst bemoedigend.

51172879l.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 981 – februari 2022
Warmtenetten in Vlaanderen

Vreg houdt niet alleen toezicht op de gas- en elektriciteitsnetten in Vlaanderen, ook warmtenetten vallen onder hun bevoegdheid. Op dit vlak heeft Vreg vier taken: informeren, kennis opbouwen, toezicht houden en adviseren. Die activiteiten worden samengevat in een rapport, waar eind 2021 de tweede editie van uitkwam. We lichten er enkele hoofdpunten uit.

75587019l.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 981 – februari 2022
Meer aandacht nodig voor hydraulische inregeling

Om het energieverbruik van gebouwen te doen dalen, worden er tal van maatregelen genomen: overschakelen op hernieuwbare energie, betere isolatie... Een aspect wordt daarbij in het beleid uit het oog verloren: de hydraulische optimalisatie van de verdeelinstallatie. Nochtans wordt dit expliciet vermeld in de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen (EPBD). ATTB, de Belgische vereniging van leveranciers van verwarmingsmateriaal neemt een initiatief om die leemte te dichten en pleit voor een wettelijke verplichting.

uvclightprotection.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 981 – februari 2022
Behandeling van de binnenlucht door #CIAT4life

COVID-19 heeft een licht geworpen op de kritiek van gezonde en veilige binnenomgevingen, vandaag is er een toegenomen vraag naar de binnenluchtkwaliteit (IAQ) van gebouwen. Er zijn veel aspecten aan het creëren van gezonde gebouwen, van cognitieve en gezondheidsvoordelen van verbeterde luchtkwaliteit en ventilatie, tot veiligheid en beveiliging. Het is essentieel geworden om een alomvattende aanpak te hanteren om gezondere gebouwen te garanderen die een positieve invloed hebben op de mensen binnenin.

topair1.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 981 – februari 2022
Topair luchtgordijnen voor energie-efficiënt comfort

Als je al de voordelen van luchtgordijnen op een rijtje zet, dan kan je de vraag stellen waarom ze niet nog meer worden toegepast. Zowel in residentiële, commerciële als industriële toepassingen kunnen luchtgordijnen het verschil maken zowel voor energieverbruik als rendement. Tenminste als je kwaliteitsvolle luchtgordijnen plaatst die de beloftes waarmaken. Bij Topair luchtgordijnen krijg je deze garanties. De Onderneming zocht de importeur van Topair luchtgordijnen in België op en kwam terecht bij een éminence grise van de Belgische HVACR-sector: Martin Van Hoey.

tuberlijnregenwater7.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 981 – februari 2022
Regenwatergebruik als element in klimaatbestendige architectuur

De klimaatverandering is ook in onze streken voelbaar. We kunnen ons aanpassen aan de effecten ervan, met behulp van een aantal eenvoudige technieken, bijvoorbeeld door de koeling van gebouwen met regenwater. Het Institut für Physik aan de Humboldt Universiteit in Berlijn Adlershof voert al 20 jaar onderzoek naar verschillende varianten van deze techniek. Een aantal daarvan werden al succesvol in de praktijk toegepast.

acoshowerdrains4beschermhoes.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 981 – februari 2022
De installatie van een kaderloze douchegoot.

De innovatieve ShowerDrain S+ van ACO staat helemaal in het teken van eenvoud. Deze nieuwe douchegoot is ontworpen om vlot te installeren. De hoogte is eenvoudig af te stellen, je kan het bij elk soort tegel toepassen en indien gewenst kan je zelfs de lengte inkorten. Om de installatie ook in moeilijke bouwsituaties zo eenvoudig mogelijk te maken, werd bij de ontwikkeling gekozen voor een modulair design. Afstelwerkzaamheden kunnen zonder gereedschap worden uitgevoerd.

axorcompact2.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 981 – februari 2022
Compacte luxe

De milieuproblematiek heeft ons levenspatroon grondig beïnvloed. Om een duurzame toekomst te verzekeren, moeten we bewust omgaan met grondstoffen en materialen. Dat heeft ook een andere visie op luxe doen ontstaan, meer aangepast aan een stedelijke levensstijl. Axor, het premium kraanmerk van Hansgrohe, liet de trendwatchers van The Future Lab de komende ontwikkelingen in kaart brengen. Hun conclusie is dat we aan het begin staan van het tijdperk van compacte luxe.

labelmaxmp1mittablet2.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 981 – februari 2022
Mobiele oplossingen voor signalisatie

In een stookplaats is het van evident belang dat alle onderdelen duidelijk gelabeld zijn. Het gaat dan niet alleen om algemene waarschuwingen of veiligheidsinfo; een technicus die een ingreep wil uitvoeren moet ook weten waar elk onderdeel voor dient. Zeker in oudere stookplaatsen, waar er in de loop van de jaren al enkele wijzigingen zijn opgetreden, kan dat een probleem zijn. De Antwerpse firma Safety Science heeft daarvoor een reeks toestellen in het gamma, waarmee slijtvaste zelfklevende vinyllabels naar keuze kunnen worden afgedrukt en op maat worden uitgesneden. Nu komt daar een draagbare vinylprinter bij, die ook op de werf gebruikt kan worden.

stgbeursfoto1.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 980 – november 2021
Geslaagd eerste evenement voor groothandel STG

Dit voorjaar werden de groothandels Sax, Schrauwen en Lambrechts samengebracht onder één organisatie: STG, wat staat voor Sanitair Technische Groothandel. Om deze reorganisatie in de verf te zetten, nodigde de groothandel klanten, medewerkers en leveranciers uit op een feestelijke huisbeurs in de Nekkerhal in Mechelen. De talrijke opkomst en de tevreden gezichten toonden duidelijk dat dit initiatief een schot in de roos was.